SoftMaker logo

Mer än bara byte

Stoppa, försök igen, fel?


För länge sedan fanns det ett operativsystem som var så dåligt utformat att när det stötte på ett hemskt fel gav det användaren tre dåliga val: stoppa, försök igen eller ignorera. Det innebar i princip att situationen var helt hopplös.

När jag stötte på det här meddelandet visste jag att resultatet skulle bli lika dåligt oavsett vad jag valde. Så jag valde vanligtvis ”Avbryt”. Jag hade ingen aning om att detta var föregångaren till den fruktade ”Avbryt”-knappen.

När en dialogruta ger dig möjligheten att avbryta är det vanligtvis ett viktigt beslut som kräver ett fast åtagande. Vissa användare känner sig oförberedda för detta, vilket ofta leder till att de avbryter: ”Jag vet inte vad som händer om jag bekräftar detta, så det är bäst om jag trycker på Avbryt.” Detta är inte alltid det bästa valet.


Många ”Avbryt”-dialoger är dåligt formulerade. Nyligen beställde jag några sneakers online när jag plötsligt undrade om jag hade angett rätt leveransadress. Jag dubbelkontrollerade genom att klicka på webbläsarens Tillbaka-knapp. En varning visades: Om jag gick tillbaka nu skulle detta avbryta min beställning. Nedan fanns det två alternativ: Fortsätt eller avbryt. Jag stirrade mållös på mina val. Om jag trycker på Avbryt, skulle det här avbryta min beställning eller avbryta kommandot ”Stoppa”? Och vad skulle hända om jag fortsatte? Bara för att vara på den säkra sidan stängde jag webbläsarfliken helt och köpte skorna från en annan återförsäljare.

En kär moster till mig klickar alltid på ”Avbryt” när hon får ett val. Någon (vilket kanske var jag själv) hade tidigare berättat för henne att det alltid var bäst att klicka på Avbryt om hon inte kände sig säker. Hon följde detta råd allt för noggrant.

Farorna med att avbryta välmenande dialogrutor

En dag bad hon mig om hjälp eftersom hennes ”virusskydd inte längre uppdaterar.” Jag slog mig ned vid hennes dator och såg att den kör en tre år gammal version av virusskyddet. Virusskyddets status bekräftade att det hade slutat uppdatera sina signaturer för en vecka sedan. Anledningen var enkel: Tillverkaren hade slutat stödja den gamla versionen av sin produkt.

Jag ställde ett par betänksamma frågor till min moster och fick reda på att virusskyddet hade erbjudit henne att uppdatera sig själv i mer än ett år nu. Detta skulle naturligtvis ha varit gratis eftersom hennes licens var aktiv i ytterligare tre månader. Men eftersom uppdateraren aldrig klargjorde detta, hade hon alltid avbrutit dialogen och var stolt över att ha hanterat ”krisen” på egen hand. Först när virusskyddsleverantören stängde sin uppdateringstjänst gav hon till sist upp och bad om min hjälp.

Jag försökte förklara att de välmenade råden om hur man hanterar oväntade dialogrutor inte innebar att alltid blint trycka på ”Avbryt”, men jag tvivlar på att detta verkligen nådde ända fram till henne. Vi kunde åtminstone komma överens på nytt: Om en dialogruta dyker upp, och hon inte vet vad hon ska göra, ska hon ta en bild av den innan hon avbryter. Under förutsättningen att det fortfarande finns en Avbryt-knapp att trycka på.

Windows Update: Ingen utväg

Naturligtvis har programvarutvecklare nu insett farorna för användare som försöker avbryta allt. Det mest framträdande exemplet är Windows Update: Windows XP-användare var mästare på att ignorera operativsystemets uppmaningar om att starta om datorn för att slutföra väntande uppdateringar. Om man envist avbröt alla omstartsförfrågningar när Windows Update försökte installera en korrigeringsfil för ett kritiskt säkerhetsfel, kunde det innebära katastrofala konsekvenser som exempelvis infektion av skadlig kod, dataförlust eller både och.

Denna situation fick Windows 7-utvecklarna att besluta att systemsäkerhet var viktigare än användarens data. Om användare inte startade om när Windows uppmanade dem skulle operativsystemet ta saken i egna händer. För den goda sakens skull, förstås.

Om Windows kände det akuta behovet att behandla en uppdatering, skulle det visa ett par varningsmeddelanden, men ”Avbryt” var inte längre ett alternativ. Så småningom skulle Windows inte längre tillåta ytterligare uppskjutningar. Istället stängdes datorn av, installerade uppdateringarna och startade om, även om program var öppna med osparade filer.

Användare gjorde uppror på sitt eget sätt genom att installera verktyg som ”Shutdown Guard” eller inaktivera Windows Update medan de arbetar med viktiga projekt. Windows 10 gick ett steg längre: De ursprungliga versionerna var benägna att stängas av utan förvarning och installera dess uppdatering – strunta i torpederna, full fart framåt.

Välmenat, men ändå illa genomtänkt

Jag tyckte inte att problemet var så illa förrän Windows Update plötsligt stängde av min dator och tillbringade en halvtimme med att installera en av de otydliga ”funktionsuppdateringarna” – trots att jag arbetade intensivt med en en artikel. Detta hände för mer än ett år sedan och mitt blod kokar bara jag tänker på det: ungefär en halvtimmes arbete borta på ett ögonblick – bara för att Windows inte kände för att åtminstone ge mig en chans att spara mina filer innan det stängde av datorn.

Självfallet hände exakt samma sak för min moster mitt i hennes skattedeklarationer. Det var allt annat än ett förtroendeuppbyggande ögonblick: Hon är nu övertygad om att hennes dator vill göra livet surt för henne. Och hon är långt ifrån ett isolerat offer: Webben är full av artiklar om hur man kan förhindra Windows Update från att starta om datorn på egen hand. Vissa metoder innebär att man måste inaktivera uppgiften UpdateOrchestrator i Schemaläggaren, andra involverar programvara för att ständigt ändra fönstret för ”aktiva timmar”. Vissa extremister rekommenderar till och med att helt inaktiverar uppdateringstjänsten (hoppsan!).

Anledningen till att jag inte går närmare in i detalj gällande dessa tillvägagångssätt är att Windows Update har blivit ett rörligt mål. Metoder som fungerar i en version av Windows 10 fungerar inte efter nästa funktionsuppdatering. Microsoft arbetar också aktivt för att förbättra hur Windows Update upptäcker om datorn för närvarande används. Det är i varje fall en mycket dålig idé att inaktivera Windows Update helt och hållet.

En sak är däremot säker: Förvänta dig inte att Microsoft kommer att återställa ”Avbryt”-knappen. Jag har en känsla av att de vet exakt vad min moster skulle göra.

Har du din egen ”Stoppa, försök igen, ignorera”-upplevelse? Berätta för oss i kommentarsfältet.

Tack.

Produkten har lagts till i kundvagnen.