SoftMaker logo

Mer än bara byte

Därför föredrar jag SoftMaker Office


Tack vare företagets policy har jag nyligen blivit en Microsoft Office-användare på jobbet. Hemma fortsätter jag att använda SoftMaker Office. Det har visat sig vara mindre jobbigt att växla fram och tillbaka. Tvärtom: Jag känner verkligen att jag är hemma när jag skriver i TextMaker och redigerar kalkylblad i PlanMaker.

På jobbet måste jag nöja mig med de verktyg jag får. Hemma väljer jag mina egna verktyg och det är med dessa verktyg som jag arbetar mest effektivt.

En lång Office-resa

Jag har använt SoftMaker-produkter innan jag började skriva den här bloggen. Under de senaste årtiondena har jag antagligen prövat varje tillgänglig Office-svit. Efter en tuff start med WordStar och WordPerfect bytte jag till Microsoft Word tills det en ödesdiger natt slukade mitt examensarbete. På den tiden hade jag inte för vana att regelbundet säkerhetskopiera mitt arbete, och var därför tvungen att rekonstruera mitt arbete från en äldre utskrift. Det var då jag stötte på Lotus SmartSuite – strax innan det slukades upp av IBM och lämnades åt sitt öde av sin nya ägare.

Med en kraftig suck bytte jag till StarOffice, som senare blev OpenOffice (och så småningom LibreOffice). När jag letade efter något mindre besvärligt än OpenOffice rekommenderade en kollega SoftMaker Office. Det var kärlek vid första anblick – speciellt när jag insåg att det var tillgängligt för flera operativsystem, inklusive smarttelefoner och surfplattor. Jag gillar att hålla dörren öppen för olika alternativ. På den tiden fanns det inget Microsoft Office för Android, och appar som tillhandahålls av Apple och Google verkade för begränsande.

Då och då med några år emellan tog jag mig en ny titt på Microsoft Office. Det verkade alltid vara för uppsvullet för mina behov och alldeles för oflexibelt – och istället för att bli bättre så verkade trenden peka nedåt. När Microsoft introducerade menyflikar utan möjlighet att växla tillbaka till menyer, slutade jag att hoppas på att Microsoft Office någonsin skulle uppfylla mina behov.

En Office-svit är ett verktyg

Jag anser att en Office-svit är ett verktyg man kan använda för att få saker och ting gjorda – ungefär som ett operativsystem. Ingetdera är ett medel för att nå ett mål: tanken är inte att de ska dra uppmärksamhet till sig själva. Jag har aldrig satt mig ned och sagt: ”Jag vill bara leka runt med ett kalkylblad i ett par timmar.” När jag öppnar PlanMaker har jag planer att fullfölja.

Jag har inte mycket till övers för Microsofts vana att tvinga på sina användare nya gränssnitt – att ta bort startmenyn från Windows 8, påtvinga menyflikar och ett gränssnitt för ett dokument (SDI) i Office 2007. Jag gillar inte att bli tvingad till att behöva ändra hur jag arbetar utan att det gagnar mig på något sätt.

Så när SoftMaker meddelade om sitt eget menyfliksgränssnitt för SoftMaker Office 2018 höll jag andan. När jag läste meddelandet närmare insåg jag att menyflikarna skulle vara valfria, och inte en påtvingad förändring. Användare kan till och med ha både och: SoftMakers menyflik har en ”hamburgarknapp” som öppnar den klassiska menystrukturen (”hamburgarknapp” är namnet på de tre staplade raderna). Eftersom jag föredrar att minimera växlingen mellan tangentbord och mus ställer jag snabbt in ett kortkommando för att öppna menyn direkt.

Anpassningsbarhet är viktigt

Microsoft Office begränsar användarnas möjligheter att anpassa sina applikationer – särskilt när det gäller kortkommandon. I Word kan du snabbt spara ett dokument med ett nytt namn med Ctrl+Shift+S. När jag insåg att detta inte fungerade i Excel tillbringade jag tio minuters företagstid med att leta efter ett sätt att ställa in ett anpassat kortkommando innan jag gav upp och frågade en sökmotor om hjälp. Föreställ dig hur överraskad jag blev när Microsoft själva instruerade mig att använda ett tredjeparts tilläggsprogram. Detta skulle troligen ha brutit mot företagets policy. Urk. (Det positiva i det hela är att webbsökningen lärde mig vikten av att anpassa mig – jag använder nu F12 istället.)

För mig är anpassningsmöjligheterna och deras tillgänglighet några av de största fördelarna med SoftMaker Office. Jag blev jag ganska förvånad när jag insåg att det inte gick att stänga TextMaker med Ctrl+Q eftersom detta var möjligt i PlanMaker och Presentations. Det tog mig bara en minut att ställa in motsvarande genväg i min favoritordbehandlare.

Något annat jag stör mig på med Microsoft Office är dess gränssnitt för ett dokument (SDI), särskilt när jag vill att Alt + Tab ska öppna andra applikationer men istället växlar igenom mina öppna Word-dokument. Jag har läst Microsofts motivering till detta – menyfliken är trots allt bara ett verktygsfält med flikar och utvecklarna är oroliga för att användare skulle bli förvirrade om de hade två uppsättningar av flikar. Microsofts argument skulle vara mer övertygande om SoftMaker Office inte hade bevisat att menyflikar kan samexistera med ett gränssnitt för flera dokument med flikar.

Saken görs dessutom värre av att menyflikarna i Microsoft Office är allt annat än konsekventa i olika applikationer. Jag blev mållös när jag insåg att en menyflik till och med kunde vara inkonsekvent inom en viss applikation – snabbsvarsredigeraren i Outlook döljer vissa redigeringsalternativ som bara visas i det fullständiga redigeringsfönstret. Det kostade mig ytterligare femton minuter företagstid att räkna ut detta.

Så jag känner en oväntad känsla av lättnad när jag kommer hem och öppnar SoftMaker Office. Det finns förmodligen en sensmoral begravd någonstans i det faktum att ett relativt litet företag i Tyskland konsekvent utvecklar en mer tillgänglig Office-svit än en viss programvarujätte i Redmond, USA. När jag tar med mig jobbet hem redigerar jag dokumenten i SoftMaker Office och tar sedan med mig dem till jobbet igen – utan att någon kan se skillnaden. Och när jag inser att F12 gör något helt annat i PlanMaker än vad jag har vant mig vid så tar det mindre än fem minuter att ändra det.

Tack.

Produkten har lagts till i kundvagnen.